Les cookies assurent le bon fonctionnement de notre site. En utilisant ce dernier, vous acceptez l'utilisation des cookies. En savoir plus OK
Vous êtes ici : Accueil / Blog / 2014 / 05 / « Geen witboeken meer maar graag een digitale boost »

« Geen witboeken meer maar graag een digitale boost »

Toch nog wel een goed idee nog één witboek te lezen dit jaar!
Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir

een origami

 

Een recent artikel in Data News van 25 april 2014 deed me even de wenkbrauwen fronsen. Het artikel suggereert dat het een het ander uitsluit. Ik ben het hier natuurlijk niet mee eens. Logisch misschien, op een scharniermoment wanneer het CIBG de nog « nat van de inkt » nieuwste editie van zijn witboek 2014 boven de doopvont houdt. Wij van het CIBG geloven dus duidelijk wél nog in het neerpennen van een 70 pagina's tellend manifest, dat idealiter de roadmap wordt van de volgende Brusselse regering inzake ICT.

Aan de vooravond van een nieuwe legislatuur is het moment gekomen om de balans op te maken van de huidige legislatuur. De cuvee 2009-2014 was bijzonder goed al zeggen we het zelf: het Gewestelijke Data Center staat in de stijgers, het breedbandnetwerk IRISnet is in goede handen voor de volgende revolutie inzake breedband, Fix my street helpt burger en gemeenten mankementen aan de openbare weg sneller en beter opsporen en herstellen, het elektronisch loket van het Brusselse Gewest bedient alle 19 gemeenten etc. etc.  

Als de afgelopen 5 jaar iets hebben bewezen dan is het wel dat de ICT-sector in een stroom-versnelling is terechtgekomen... De rollercoaster is vertrokken en gaat steeds sneller spinnen...

Het nieuwe witboek van het CIBG nu is opgebouwd rond de troeven van een smart city, en bij uitbreiding van een smart gewest. We hebben hierbij vier essentiële uitdagingen genoteerd: « Brussel uitbouwen tot een verbonden, duurzaam, open en veilig gewest. » Naast deze 4 uitdagingen zijn er een aantal essentiële pijlers waarrond het beleid van morgen dient te worden opgezet: o.a. een verdere professionalisering van de videobewaking, de integratie van gegevens en diensten, de 6de staatshervorming, het Gewestelijke Data Center, IRISnet, Urbis de digitale cartografie etc.

Het leven houdt echter niet op wanneer de inkt van ons witboek uiteindelijk zal zijn opgedroogd. Net daarom zet het CIBG parallel met het verschijnen van zijn papieren parel een microsite online www.smart-brussels.be waar iedereen de vastgelegde KPI's inzake uitdagingen en pijlers, want meten is weten, meteen jaar voor jaar kan opvolgen. In alle openheid kan iedereen dus voortaan volgen of we de beloftes op papier ook waarmaken in werkelijkheid. Want als we het ergens over eens zijn dan is het duidelijk over het tweede deel van de titel van hoger vermeld artikel: een digitale boost is gewenst.

Misschien toch nog wel een goed idee nog één witboek te lezen dit jaar. Laat het het onze zijn. U vindt het hier.

Contacteer ons indien u graag nog een ouderwetse papieren versie doorbladert. Wij begrijpen dat. Maar laat ons vooral weten wat u ervan vindt. Drop us a line of tweet er over op #CIRB_CIBG.
 

Ajouter un commentaire

Vous pouvez ajouter un commentaire en complétant le formulaire ci-dessous. Le format doit être plain text. Les commentaires sont modérés.

Question: Combien font 10 + 4 ?
Votre réponse: